Wednesday, 18 July 2018

ERTI !!

Halu halu halu .

Today entry agak2 citer pasal ape ehhh ?
Hurmmmm

Pagi td .
Time tgh2 sembang kosong .
Tetibe ade yg cakap pasal duit dalam dompet .

So mcm teringat satu citer mase memula start keje epot dulu .

Al-kisahnya .

Kau mmg takde menyimpan langsung sbb keje sebelum nihh mmg cukup2 makan utk :
Duit minyak + tol + makan .
#Actually ade simpan . Tp byk da abes mase menganggur#

Mmg cerita tiap2 ujung bulan .
Kau tunggu duit elaun masuk jew .
Kalu ta masuk mmg abes la citer dye .
HAHA

Al-kisahnyaaa keduaaanyaa .

Keje baru dpt nihh kire mcm bidan terjun jugak laaa .
Takde putus ape2 , tetibe esok kau kena keje .
Haaaa tepookk la kau kt ctu .

Mase tu la baru nak medical check-up .
Mase tu la baru nak carik uniform .
Mase tu la nak carik umah sewa .
Mase tu la semua senang citer .

Duit dalam bank takyah citer .
Macam koko yg melimpah ke ladang gandum .
Umpamanyaa , asek pi atm jew sbb nak kuarkan duit .

Kenapa ta minx parents ?

Kau rase ?

Dari kecik sekolah tadika sampai la ke belajar master .
Semua totally sponsor .
#wpun ade ptptn still ta cukup#

Tipu la kalu kau ta rase malu .

Tapi mmg .
Aku ade minx sbb aku terpaksa .
Sbb aku mmg bebetul takde duit .
Tapi aku cakap .
"Nihh pinjam jew taw . Dapat jew gaji orang terus bayar taw"
Seumpana begitu la dialognyeee .

Al-kisah ketiganyaaa .

Mujur la february tu 28 hari jew .
So takde la jenuh sgt nak tggu 26hb hari gaji .

TAPI !!!!!!!!!

Mcm2 dugaan jugak laaa .
Kau bayangkan .
Baru mggu pertama .
Duit dalam bank kau ade la ta smpi seratus .
Dan cash kat tangan kau ade berapa jeww yg warna oren plus yg warna biruuu tuuu .
Yg hijau tu maybe la ade .
Ade sekeping dua maybe .

Just fikir .
Cmne nak survive smpi ujung bulan .

Ya Allah .
Mase tu mmg macam ade satu besar kat atas kepala .

Kau tahu ta perasan nak isi minyak takde duit .
Lapa nak makan tapi bukak dompet mcm ade bawang merah dalam tuuuu .

HAHAHAHA

Time taip gelakk laaa .
Sbb kuat jugak kau nih ea ALIA EZRIE ASHIQIN sbb kau mampu utk bertahan .

Alhamdulillah .
Orang kata berkat sabar .

Kau pandai2 la nak manage duit kau .

Senang citer .
Kalu niat kau betul .
Insya Allah semua akan okayyy .

Yg kat atas tu tetap akan tolong kau .
Takkan bia kau susah sowg .
Lgpun dugaan turun kat kau sbb tahu kau bole hadap .

SIMPLE .

Tenkiu kat makcik pantai timur sbb sentiasa jual murah .
Hari2 fix price .
Kalu lebih aku akan complaint .
Sbbnyaaa .
Hari2 aku amek lauk sama .
Nasi putih ngan ayam masak lemakkk .
Minx lebey kuahh jewww .
Takkan nak berkira kowt .
HAHAHA

Apape pun .
Makcik mmg terbaekk .
Org mcm makcik nihh ade sbb nak tolong org2 mcm saya nihhh laaa .
Alhamdulillah TERIMA KASIH makcik .

Al-kisahnyaa keempattt .
Okay janji last .

Alhamdulillah .
Dapat jew gaji .
Aku bayar terus hutang .
Tolak segala yg perlu .

30% dari gaji mmg aku ta lupe utk simpan .
Parents mmg ta minx , tapi dlm setiap gaji kite ade bahagian mereka sbg tanda balas jasa .
Ta byk takpe .
Yg pntg ikhlas .

Nak byr ptptn masih belum mampu .
So maap la ea .
HAHA

Sekian .

Tu la citer aku utk entri kali nihhh .
Yg bertajuk
"ERTI SEBUAH KEPAYAHAN"

Kenapa ta tulis tajuk full kt tmpt tajuk ?
Sbb aku malas .
Tu jew .

Okay papai .

Monday, 9 July 2018

WAKENABEB !!

Secara azalinyaa .
Mostly , selalunya kawan2 aku yg akan kena prank dgn aku .
Sbb hobi aku memang mengusik orang .
Tapi kali nihh TIDAAAKKK .

Mmg setakat nihh aku ta bole la lawan dye punye kehandalan nak kenakan orang .
Aku patut tuntut ilmu lebey kt dye nihh .
HAHA*

Al-kisah .

Tengah2 kau busy nak settle bungkus makanan sbb timing kau da lari dr yg asal .
Tetibe satu kol masuk .
Nama ta save but number tu sgt la familiar .

Tanpa berfikir panjang .
Aku pun angkat jew laaa .

Jenis aku kalu orang tu sebut nama penuh ,
That means kol nihh penting laaa .

Aku cakap cenggini sbb jarang la org kol aku pastu sebut nama penuh .
Sbb ta ramai pun ingat nama aku smpi nama bapak sekali .
Jarang2 sekali .
Tu belum tnye ejaan lagi .
Memang berterabur lintang pukang cerita dye .
So I is redho shj .

Dengan nada suara yg amat terkawal .
Aku ckp elok2 .

Tapi da mula pelik .
Apsal at the first place , org nihh attack aku ngan soalan yg sgt la privacy .

Tp aku layankan jew sbb dgn keKONFIDENan dye .
Serius dan ta gelak .

Soalan dye agak bertubi yg membuat aku ta selesa langsung nak jawab dgn jujur .
Sbb dalam otak aku dok fikir ,

BOLE KE BAGITAHU NIHH ??
TA SALAH DARI SEGI UNDANG2 KE ??

Maklum la , baru abes belaja dr kelas data privacy and protection .
So information masih melekat2 di otakkk .

But still .
Dalam ragu2 pun aku still jawab jew .

Nak tahu kenapa aku masih setia kt talian ??

Sbb pertama .
Aku tnye dye .
Encik nihh siapa ea ?
Dye jawab .
Saya dari agensi mencari pekerjaan JOBSTREET .
Saya tgh nak buat survey nihh .

Aku punye ta caye tu .
Aku tnye lagi sekali .
Dan jawapan dye still sama .
So ta fikir panjang , aku assume 'Haaa betul la nihh org JOBSTREET'

Sbb kedua .
Aku yg sengal .
Sbb kelam kabut ta fikir panjang .
Main jawab jew lek2 chill2 .

For 3 minutes and 22 seconds .
Baru la org di sana dah terbahak gelak2 .
Sbb dowg tahu aku TIPUUU .

Dan maka terKANTOI la kol itu .

Rupenye , dye kol sesuke hati pakai number yg free call .
Hampeh .

To apiz n kak faz .
Waaaa , sikalang suda teror maaa kenakan olang .
Saya suda terpedaya .

But , next time .
For sure , aku akan cube utk tidak diperdaya lagi .
Sengal betul la memasing .
Aku mmg mati2 percaya .

Mujur ta kol mase tgh tido .
Kalu idok , jwpn lg la merapu .
HAHA

Maka berakhir la kisah .
Ting tong ting ini .

Remember arrr .
Baru 1-0 .
Wait for the next games okayyy .
Heh heh heh .