Wednesday, 24 February 2016

KENANGAN #001 : GOSOK BAJU

Assalamualaikum .

Alkisah sebuah cerita bertajuk :
"GOSOK BAJU"

Siapa yg pena belaja kt matrik Melaka for sure pena experience situation mcm nihh .

For ur in4n , matrik Melaka adalah matrik paling tua and for sure matrik pertama yg dibina .
Dan ..
Ape yg aku ingin cerita adalah tentang struktur bangunan yg sangat unik .

Why aku kata unik ??
Sbb suka hati aku la kan nak cakap ape !!
HAHA*

Kalu nak dibandingkan dgn matrik yg lain , confirm jeles sbb struktur bgnn dowg more well la kan .

Utk 1st time ko nampak bgnn nihh msti terkejut sbb bangunan nihh hanya berdindingkan batu bata saja .
Tp jenis batu bata hok besar tu larh , bukan yg kecik .
And
NO SIMEN .

Katil pulak mmg spot tepi dinding .
Bangun tido jew msti ade la kesan luka2 .

Pi kelas pastu kalu nmpk membe pakai plaster kt tgn or kaki .
Pastu tnye kenapa ??
Msti jwpnnye adalah tido lasak sgt smpi bergesel ngan dinding .

Hurmmmm .
Takpe la  .
Redha itu pasrah kan .
HEHE*

Tp kan , bukan tu yg aku nak cerita kan .
The main issue is about gosok baju kan .
Mcm mane la bole terpesong jauh nihhh .

Mcm aku mention kt atas la kan .
Bangunan asrama kt matrik Melaka nihh is OLD .
And tidak dapat menampuung kekuatan electricity yg berlebihan .

So dalam bilik , plug hanya dibenarkan untuk cash talipon dan laptop .

If nak gune heater or iron kena buat kt luar bilik .
Means ade ruangan khas disediakna oleh pihak asrama .

Satu aras ade dua wing .
So satu wing dpt satu iron and heater .

Satu bilik 4 org darab ngan 6 bilik satu wing da jd 24 kan .
Ramai kan .

So nak tanak , ko msti nak berebut gune iron kan .
Sbb di matrik , bg perempuan adalah diwajibkan utk memakai baju kurung .
So kena la rajin mengosok kan .

Seminggu kelas ade 5 hari .
Senin smpi Jumaat .
So 5 helai baju la kan .

Takkan la pulak rajin ari2 nak bangun pi gosok selai-selai kan .
So amek solution .

Either Sabtu or Ahad pi gosok baju sekali gus 5 helai .
Perghhh , dye pnye panas la kan .
Dengan kena berdiri lagi .
Takde tempat gantung lagi .
Kucing kacau lagi .
Grrrrrrr .

Tapi tu la kenangan .
Rajin gilosss gosok baju .
Sebab malas nak berebut tetiap pagi or malam before pi kelas .

Bile da siap gosok tu , 
Bile gantung .
Cantiiikk jew sbb sekali ngan tudung and warna warni .
5 helai la katakan .
HEHEHEHE*

Skang nak buat lg cenggini mmg takde da la kan .
Bile nak gune baru gosok .


~END~


No comments:

Post a Comment