Saturday, 9 December 2017

OUR FIRST FAREWELL !!

Hai .
Assalamualaikum .

Okay this is our first farewell .
Huwaaaaa .
So sad nak taip .

Alkisah .

Alhamdulillah bulan nihh ade rezeki lebih ckit .
So aku belanja la membe2 makan .
Wpun ta seberapa , tp yg pntg ikhlas .
HUHU

Tenkiu kepada pemeriah majlis yg lame GILOS ta jumpe .

Last jumpe mase sebelum masing2 tuka department .
Lepas tu sume hala tuju masing2 .

Madi
Nuril
*dua nihh jew jarang jumpe*
Bahi
Fiza
Aina
Ayshah J
*hari2 jumpe time keje*

Nak add on ckit la .

Amboiii memasing .
Bukan main lg ea pekenakan aku .
Sampai lidah kelu aku nak menjawab .
HAHA

But it okay bcoz still under control .
Under control la sgt kan
-___-

Okay done .
Smpi cni jew .

27 /11/2017








Wednesday, 22 November 2017

PPxxAA

Tanpa kau duga .
Ramai rupanya yg rindu .
Tanpa kau tahu .
Ramai rupanya yg sayang .

Sayang jugak kakak2 PP nihhh kat dak AA .
Ingat buat mcm wujud ta wujud .
Perasan rupenye .
Hehe

#TaSalamTaCiumPun

22/11/2017

Saturday, 18 November 2017

TEAM PO2 !!

Kali nihh nak citer pasal

"KESERONOKAN BEKERJA"

Selalu kalu citer psl keje , ofkos yg akan keluar dr mulut kau adalah
STRESS

Yela , mne2 keje pun stress .
Keje goyang kaki jew aku rase yg ta stress kan .

Berbalik kpd topic asal kite .

As everyone know , where I work (not to be mention)
is the place like HELL .
HAHA*

But , demi sesuap nasi , kau layankan jew .
Seriusly ???
Okay tipu .
HAHA*

Senang  mcm nihh r k .

One the 1st shift kau takde mood sebab kepala kau pening tahap nak jawab soklan org pun rase nak marah .
Seb baek ade sis ngan bro avsec yg sporting jaga eraman .
So , takde la pishang duk kt eraman tuuu .

On the 2nd shift , kau takde geng sbb geng2 kau kena transfer .
Disebabkan keje kau adalah mobile .
Maka kau dgn sesungguhnya mengunakan keMOBILElan itu sebaiknya .

Kedepan kebelakang kedepan belakang tanpa siapa tanya dimana engkau .
Haaaaa , siapa ta suke keje gni wehyyy .

Dan yg lebih menarik bile kau tahu location geng2 kau berada di laluan kau kedepan kebelakang .
Haaaa , menarik bukan .
HEHE*

Maka tersebut la al-kisah yg kau rase menarik untuk dikongsi .

Oleh kerana kau merasa yg berada di depan adalah geng kau .
Maka dengan beraninya kau melangkah ke hadapan dan menyapa mereka .

Kehadiran engkau disambut dengan baik .
Maka naik hantu la jadinyaaaa .
HAHA*

Kedepan kebelakang
Keatas kebawah .
Ta terasa langsung penatnyaaaa .
Itu la yg dinama kan keseronokkkan bekerja .
Kan kan kan .

Tp dalam dok seronok2 , kena la jugak serius .
Bileeeeee .
Kau nampak PO2 tengah cekak pinggang kt ats sebab tgk kau dkt bawah .
Ape lg .
Kelam kelibut kau lari naik atas .

Dah naik atas , orang atas pulak yg ilang .
Maka , tepuk dahi la PO2 -___-
Hehe

And on the 3rd shift .
Lain pula ceritanya bile .
PO2 bertuka tangan .
Tp still geng kau yg giler2 .

Bukan hanya kau yg mobile .
Bersama PO2 , berganding bahu rounding habes semua kawasan .
*baju oren tepuk dahi*
:P

Nota kaki :
Dr aku kepada aku .
This is the best cycle yg pena aku keje .
Kau ta jahat , tapi kau nakal jew .
But still okayy .
Keje tetap buat .
Ta tinggal pun .


P/s :
Too many actor in this story
Alia (AA)
Fiza (AA)
Liyana (PO2)
Hafiz (PO2)
Shaz (extra)
Shoba (extra)

10/11/2017



Saturday, 21 October 2017

Senyum itu nakal !!

For some reason , aku rase nak share benda nihhh .

Cerita hari ini .
Alkisah yg aku rase menarik utk dikongsi bersama .
Bermula dgn kisah dimana kau nak beli air vending machine harga rm2 ,
tp kau dpt balance rm4 siap percuma air lg .
Hurmmm , rezeki jgn ditolak .
So amek jew laaaa .
 Hehe .

Diterus lg dgn kisah bile semua duk lena tido dan takmau bgn .
 Kebiasaanya ,
 kau antara org yg last2 bangun sebab kau nihh jenis siap cepat .
So for sure la kan kau akan bgn lambat .
Akan tetapi sebaliknya yg terjadi bile kau yg bangun awal 😱😱😱 .
 Kau tgk tenang jew org lain tido .
 Nak dikejut kasihan pulak .
Hurmmmm .
So biarkan la .
 Tp dlm biar2 ,
 bile smpi mase yg kau rase ,
 ehh dye nihh kunci jam ke ta ,
 kau da was2 nak kejut ke ta kejut ta .
Haaaaa .
Sampai jew katil baru nak kejut ,
tetibe dalam pandangan mata kau ,
kau nampat seseorang bangun dlm keadaan terkejut dan gelabah .
Dan perkataan pertama yg keluar dr mulutnya adalah ,
 alaaaaa ta sempat nak makan .
Kesudahnya kau hanya mampu gelak jew with hashtag
 #gelakbahi  Heh heh heh .
 Maka bermula la drama kau bersama si dye .
 Ofkos im drama queen and the story should be fun .

 Tidak berakhir di situ ,
 yg mane kau terlalu bosan maka kau menular ke tempat org lain utk menghiburkan hati .
 Sedang2 kau menular , terserempak pulak ngan geng .
Ape lg ,
 makin berhantu la kau jadinya .
 Hahahaha .
But for sure ayat org tua bukan sebarang kata2 .
 Org kata jgn gembira sgt .
 Nty nangis .
 Haaaaaa .
Sedang kau terleka ,
terserempak pulak ngan big boss .
 Maka abes la kau .
Hahahaha .
 Tetapi yg menarik ,
 hanya kau seorang sahaja yg kantoi dimana yg terselamat which yg sowg buat uturn dan sowg reverse .
Hurmmm ,
aku jew yg menonong kedepan .
Haiyaaaaaa .
Maka berakhir la kisah aku yang penuh puitis ini .
Harap anda gembira membacanya .

Cast :
For sure its me . AJ , not Ayda Jebat but Ayshah Jamaludin . Ainaa .

Kak su and its me again .

Yeahhh , Alia again with kak su and Bahirah .

Friday, 11 August 2017

KEDEKUT KE AKU ??

Anaseyo .
Lu makan sayur gua ta makan sayuurrrrr .
-__-

Entri hari nihhhh , mainpoint dye adalah KEDEKUT .

What is kedekut ??
Mengikut kamus dewan orang ramai, kedekut adalah sikap seseorang yang tidak mahu mengeluarkan atau menggunakan duit sendiri .

Tetapi , tidak bermaksud seseorang itu hanya suke menggunakan duit org lain . Just is simple word, dye adalah seorg kedekut .

Aku ??
Kedekut ke idok ??

Kalu aku seniri , aku akan jawab tidak .
Tapi org lain akan jawab YA bg pihak aku .
HEHE*

Nak tahu kenapa ??

For some point, aku ta tahu pun the exact answer for that question .
And this only a random answer la yg bole aku kongsi .
Actually bukan answer la, more to situation la .

Contoh la ea .
If kite nak keluarkan duit gune MEPS, akan kena charge singgit kan sbb gune bank lain .

Kalu aku , aku takkan gune MEPS sbb rugi kowt .
Cube bayangkan , 10x kite keluarkan duit gune MEPS, singgit darab 10x da sepoloh ringgit .
Haaaaaaa, nampak ta rugi dye kt ctu .
Bole buat makan sehari kowt .

But if kkk aku, dye akan cakap, dari aku betul2 pi carik bank untuk keluarkan duit still rugi jugak .
Rugi in term of minyak .
Sbb still kena gerak gune kereta or motor untuk carik the exact bank supaya ta kena charge .
Dari carik yg jauh2, better cucuk yg dekat2 rumah jew .
Jimat pun jimat .

Haaaaa , nampak ta pros and cons dye  !!

Nihhh contoh dua pulak .
Situation dye bile kau sanggup ta makan kt luar sebab kau tahu kalu kau balik rumah confirm ade makanan .

Kalu aku, YES mmg aku sanggup tahan lapar ta makan satu hari pun takpe .
Asalkan duit aku save ta keluar.
HEHE*

But for others situation, ade orang yg ta bole ta makan untuk certain jangka masa .
Maybe bole gastrik .
Alhamdulillah la kt aku sbb takde sakit gastrik if ta makan .
Mungkin sbb metabolism aku rendah kowt .
So nak rase lapar tu take time ckit .

Next example berkaitan ngan minyak kereta .

Jenis aku yg nak jimat duit nihhh ,
Kalu naik kereta, selagi bole tahan panas, takyah bukak aircord , bukan jew tingkap seluas-luasnya .
Bia angin semula jadi jew masuk sejukan aku .
HEHE*

Tp org lain ofkos ta.
Aircond kena bukak . 
Siap bukak no 2 lg .

Tp aku takde la kejam sangat .
If ade membe tumpang kereta, aku bukak jew aircond .
Sbb ade org ta bole panas .

Contoh seterusnya , aku baru perasan la actually .
Baru2 nihh aku baru start keje kt MAHB .
Nampak nama macam besar kan .
So bole bayang kan macam mane nak manage expenses kt ctu .

Aku ??
Lek2 jew bawak rm5 min rm10 max duit dlm dompet.
Some of my friend tegur la .
Berani ehh kau bawak duit banyak gitu jew .
Bukan ape .
Sbb bg aku , if aku bawak duit banyak, nty banyak jugak la yg aku spend .
HAHA*

Okay, setakat tu jew la yg aku nak share kt entri kali nihh .
Kowg rase aku nihh KEDEKUT ke ??
Hurmmmm .

HAHA*

Aku bukan kedekut , just for some reason aku rase selagi aku bole jimat , jimat la .
Sbb aku sedar aku kt mne .
Bukan orang senang .
So aku mmg kena well managed my money .

So pernah la jugak berangan nak kawen ngan org kaya .
Sbb nak rase mcm mane seronok abeskan duit .
HAHAHHAHAHA*

Okay , sampai cni sahaja .
Sampai ketemu lg on next entri .

Just keep reading my blog wpun HAHAHAHHA mmg syok seniri kan .

Kamsahamida .
Papai .

Monday, 19 June 2017

CRUSH !!

Hai .
Assalamualaikum .

Topik kite hari ini mengenai CRUSH !!

Kowg rase relevan lagi ke zaman sekarang nak cakap pasal crush ??

Bagi aku , mungkin YA mungkin TIDAK .
Sbb kalu nak ditengokkan .
Byk da berubah .
Even aku baru 25 tahun nihhh , rase byk giler beb yg berbeza .
Apatah lagi mak ayah nenek atuk kite rase kan ??

Actually, what is the mean of CRUSH ??
Google ??
Ntah aku ta paham .
Mungkin nihh bahasa zaman sekarang kowt .
So takde dalam kamus dewan .
HAHAHA*

Bagi yg 90s generation nihh maksud crush nihh mungkin bermaksud .
"kau minat kepada seseorang dalam diam dan tanpa orang tu tahu yang kau minat kat dia"
Agak2 betul ta maksud nihh ??
HEHE*

Ape motif aku cerita ?
Sebab aku rase sebenarnya da ta relevan ank ade crush zaman sekarang . MAYBE (-__-)
Yela ,kalu suke cakap jew la .
Kang ta cakap melepas kat orang lain baru tahu rase dye ape .
Rase sakitnya tuh di sini taw .
HAHA*

Actually , aku pun ade crush .
Yelaaa , untuk muka yang seberapa nihh .
Mampu ade crush jew la .

Kenapa ta jujur cakap jew dgn dia ??
Kau giler ke hape ??
Ta baik meruntuhkan niat orang yang bakal bina masjid.
Baru bakal kan , belum bina lagi kan .
HAHA*
What so ever lahh .

Ucapan untuk crush .
Ta sabar nak convo dengan awak .
Wpun awak orang punye , mungkin satu hari nty ,
ALLAH bg yg lebih baik pada saya .
Takpe , saya redha dan sentiasa menunggu yang terbaik .
AMIN .

Cukup la takat nihh untuk topic yang agak cengeng dan ntah pape boring .
Sekadar meluah isi hati untuk yg sudi .
HUHU*

Last but not least ,
MOVE LA WEHY !!


Thursday, 18 May 2017

AKADEMI FANTASIA AF1 (2003) REUNION SHOWCASE !!

Assalamualaikum .

Alkisah aku follow ig Nana Mahazan.
Tetibe tengok dye post ade photoshot ngan bebudak AF1 yg lain . 
Terkejut beb .
Dowg nihh nak buat reunion ke ??
Jeng jeng jeng !!

Dalam duk kecoh2 tu , aku still keep refresh ig sebab nak tahu ape yg jadi .
And betul dowg nak buat reunion .
Finally after 14 years, they comeback .
Such a happy news to aku la kan ofkos sbb minat giler kt dowg .

For your information, harga tiket dan tempat showcase sume da reveal .
Tp sayang aku ta dapat nak pi sbb tiket mahal .
Memandangkan aku nihh seorang penganggur yg berjaya , mmg takde la nak beli tiket mahal2 gitu.
Tp if aku ade duit, mmg aku beli wehy sbb minat tahap fanatik la .

Mmg before2 aku ta pernah pun join mane2 konsert dowg sbb aku kecik lagi .
Bayangkan la ehh .
Dowg nihhh debut tahun 2003 dan mase tu aku baru 11 tahun .
Ko rase ??

So nihhh nak besar ckit (umur 25) , ckit jew taw .
Ta besar byk lg .
So bole la kalu nak join mne2 konsert kan .
HEHE*

Dalam duk tggu tarikh dowg buat showcase tu ade la terlintas , 
depa nihh takmau ke buat contest yang bg tiket free ??
Hurmmm , mmg rase nak DM jew Nana sbb dye bos paling besar dalam rancangan reunion showcase nihh .
Tp apakah daya , mampu tangguh jew niat tu .

And something miracle happen when aku bukak jew ig, aku nampak Nana post sesuatu .
Ohh yes, pasal nak bg tiket free .
Yuhuuuuuu . 
Cam tahu2 jew Nana yg aku ta mampu nak beli tiket .
HAHA*

So bersungguh la aku korek balik gambar2 lama dowg .
Sbb dalam contest tu Nana kata sapa nak menang kena buat video or gambar dengan caption yang menarik .
Jadi dgn gigih aku paksa kakak aku buatkan .
Sbb aku nihh ta reti sangat nak bermadah berhelah .

Malam tu jugak aku upload gambar ngan caption yg menarik .
Siap unprivate kan ig sbb nak bg semua org tgk .
Aku tag sume student AF1 sbb nak like bebyk .
HAHA*

Thanks GOD, ramai la yg like wpun 44 org jew liker.
HAHA*
Kire bersyukur la tu .

Nak dijadikan citer, contest tu mcm takde sambutan la .
Sbb ta ramai pun yg masuk .
Aku sentiasa bukak #AF1ReunionContest sbb nak tgk jugak pencabar2 yg lain .
Mane tahu menang kan .
HEHE*

Bile nak dekat close date contest, tetibe ade sowg mamat nihhh join contest .
Gambar dye biase jew sbb kt google pun ade .
Tp caption dye mmg win la .
Aku seniri da mmg bole agak yg mmg dye yg akan menang .

Kesedihan melanda sbb tahu da kalah .
HAHA*

Siap merajuk cakap nak unfollow la sume sbb kalah .
KAH3.

Tp itu semua ta terjadi bile tetibe  tgh main phone,
noty DM kt ig naik .

Sekali tgk dr Nana beb .

Ta bace pun ta tahu da ape isi kt dalam .
Melompat - lompat wehy tahu .
HAHA*

Aku ta bace lg DM tu ,
phone terus pass kt kakak .

Malam tu ta bole tido sbb pikir waaaa seronoknye menang tiket free .
Ta sangka angan-angan sebelum nih jd realiti .
Ta sangka bole jumpa dowg .

Hari yg ditunggu akhirnya tiba .
Mmg ta sabar beb .
Dr rumah da eksited .
Bukan ape .
Aku nihh jarang2 ckit buat keje giler .

Ohh yes , akhirnya sampai pun tempat showcase wpun byk kali sesat .
Yela 1st time la katakan nak pi tgk showcase .

Sampai2 jew terus kena pi amek tiket .
Mule2 rase berdebar sbb betul ke aku menang nihhh .
Hurmmmm .

Tp muka selamba jew la .
Dalam hati siapa la yg tahu kan .
HEHE*

Okayyyy so dgn muka selamba masuk tmpt Afdlin Sauki tu cakap saya yang menang contest tu .
PA Nana cakap ,
Haaaa , awak siapa nama ea ?
Saya Alia Ezrie .
Okayyy kejap ea .
Okaay awak winner kan .
So duduk kt meja no 17 k .

Da duduk tu terus nampak muke student AF1 yg aku suke giler2 tu .
Yg 1st sekali nampak Vince .
Mase tu Vince tgh dukung anak dye .
Nak panggil dye ajak amek gambar tp segan .

Dalam 3 lebih start la showcase dye .
Jujur gua cakap sama lu .
Best wehy .
Such an awesome showcase .

Aku mmg admit , suara dowg biase2 jew .
Even cd album dowg yg aku beli dulu pun suara mesin .
Tp ta kisah la sbb aku still akan support dowg .

Tp semua sangkaan tu meleset jauh .
Bile dengar live, sedap wehy suara dowg .
Serius sedappp .
Ta tipu .

Weeeeeee ,
Aku mmg enjoy dgn show dowg .
Mmg ta rugi wehy beli tiket .
(wpun aku dpt free)

Rase nak beli jew tiket utk malam tu .
Tp mmg tak la kan .
HEHE*

Seronok jugak dapat amek gambar ngan semua and dapat sign wpun aku rase zaman sekarang sign tu relevant da .
Hurmmmm.

Video sume persembahan mmg aku record .
Lantak la org belakang nak cakap ape sbb aku mmg rakam jew sume persembahan .
Sbb nak buat kenangan .
Bole tgk time boring2 and hiburkan hati seniri kan .

Okaaayy last but not least .
Aku tahu depa buat showcase nihhh ta dapat duit pun .
Duit tiket tu aku rase utk bayar live band tu jew .
But seruisly , kowg mmg buat a good job .

Ta sia2kan peminat yg selama 14 tahun nihh .
Wpun ta sepopular yg lain but still kowg masih ade peminat yg setia .
Wuhuuuuuu ~

Okay cukup la takat nihh .
Nty kite setoli moli lg if ade update psl dowg lg .

Salam sayang dari aku SiHatiMerahUngu .
Bye.


#Akademi Fantasia 1 (2003)
Azariah Suaymi (Azza)
Adi Fashla Jurami (Adi)
Suriati Abu Bakar (Atie)
Rueben Thevandran (Burn)
Rosmayati Sidik (Rosma)
Nurul Hana Che Mahazan (Nana)
Sahri Mohd Sarip (Sahri)
Nurlizawaty Mohd Ismail (Liza)
Siti Harnizah Tahar (Nija)
Ahmad Azizi Mohammed (Azizi)
Mohammad Khairul Nizam Mohammad Wahi (Khai)
Vincent Chong (Vinve)

Saturday, 18 March 2017

BILE MEMBE KAU DA KAWEN !!

Assalamualaikum.

Haaa nihh baru balik dr kenduri kawen Anis.
Masihkah ingat akan Anis ??
Jeng jeng jeng.

Anis nihh BFF mase kt matrik dulu la.
Mane ade dye, ade la aku jugak kt ctu.

Tp sedih sbb lepas abes matrik ta da ta keep in touch sgt sbb memasing busy kan.
Further study pun jauh2 da.
Dye da ade kawan baru dan aku pun da ade kawan baru.
#HidupMestiDiteruskan

Tapi bukan tu yg aku nak ceritakan.
HEHE*

Al-kisah bile kau pergi kenduri kawen.
Org sekeliling kau akan start tnye soalan wajib iaitu:
Bile turn kau pulak??

HAHAHA*

Jawapan selamat aku senang jew,
Ta hujung tahun nihhh hujung tahun depan la kowt.
:p :p :p

Bukan tanak kawen,
Tp calon nihhh haaa.
Duk main kejar2 lg.
Ntah bile nak smpi garisan penamat gamaknye.
Hurmmmm.

Cakap pasal calon pulak.
Majoriti sekarang nihh tgh trend kawen membe sekolah.

Bg yg mmg bercinta dr sekolah tu bagus la sbb kau mmg setia.
Tp nihh haaa.
Ribut takde angin takde.
Tup tup dpt sampai da kad kawen.

Dalam duk membebel nih.
Teringat pulak kt umo yg makin meningkat nihh.
Bukan tidak teringin tapi masih belum masanya.

Siapa tahu jodoh bersama ajal yang akan lebih dahulu menjemput kita.

Okay la.
Takat tu jew la story kali nihh.
Sekadar peringatan diri.

Tuesday, 14 March 2017

PATAH SERIBU !!

HAHA*

Perasan kosong .

Nothing .

Bla Bla Bla .

Bile patah hati niee , hanya Fattah Amin jew yg paham cemana . LOL .

Entah la .

Ta tahu nak citer kt sape .

Sbb bile rase , kalu citer , nty org ckp kau syok seniri jew nihh .

Tp mmg selama nihh syok seniri pun .

So WHAT !!