Friday, 11 August 2017

KEDEKUT KE AKU ??

Anaseyo .
Lu makan sayur gua ta makan sayuurrrrr .
-__-

Entri hari nihhhh , mainpoint dye adalah KEDEKUT .

What is kedekut ??
Mengikut kamus dewan orang ramai, kedekut adalah sikap seseorang yang tidak mahu mengeluarkan atau menggunakan duit sendiri .

Tetapi , tidak bermaksud seseorang itu hanya suke menggunakan duit org lain . Just is simple word, dye adalah seorg kedekut .

Aku ??
Kedekut ke idok ??

Kalu aku seniri , aku akan jawab tidak .
Tapi org lain akan jawab YA bg pihak aku .
HEHE*

Nak tahu kenapa ??

For some point, aku ta tahu pun the exact answer for that question .
And this only a random answer la yg bole aku kongsi .
Actually bukan answer la, more to situation la .

Contoh la ea .
If kite nak keluarkan duit gune MEPS, akan kena charge singgit kan sbb gune bank lain .

Kalu aku , aku takkan gune MEPS sbb rugi kowt .
Cube bayangkan , 10x kite keluarkan duit gune MEPS, singgit darab 10x da sepoloh ringgit .
Haaaaaaa, nampak ta rugi dye kt ctu .
Bole buat makan sehari kowt .

But if kkk aku, dye akan cakap, dari aku betul2 pi carik bank untuk keluarkan duit still rugi jugak .
Rugi in term of minyak .
Sbb still kena gerak gune kereta or motor untuk carik the exact bank supaya ta kena charge .
Dari carik yg jauh2, better cucuk yg dekat2 rumah jew .
Jimat pun jimat .

Haaaaa , nampak ta pros and cons dye  !!

Nihhh contoh dua pulak .
Situation dye bile kau sanggup ta makan kt luar sebab kau tahu kalu kau balik rumah confirm ade makanan .

Kalu aku, YES mmg aku sanggup tahan lapar ta makan satu hari pun takpe .
Asalkan duit aku save ta keluar.
HEHE*

But for others situation, ade orang yg ta bole ta makan untuk certain jangka masa .
Maybe bole gastrik .
Alhamdulillah la kt aku sbb takde sakit gastrik if ta makan .
Mungkin sbb metabolism aku rendah kowt .
So nak rase lapar tu take time ckit .

Next example berkaitan ngan minyak kereta .

Jenis aku yg nak jimat duit nihhh ,
Kalu naik kereta, selagi bole tahan panas, takyah bukak aircord , bukan jew tingkap seluas-luasnya .
Bia angin semula jadi jew masuk sejukan aku .
HEHE*

Tp org lain ofkos ta.
Aircond kena bukak . 
Siap bukak no 2 lg .

Tp aku takde la kejam sangat .
If ade membe tumpang kereta, aku bukak jew aircond .
Sbb ade org ta bole panas .

Contoh seterusnya , aku baru perasan la actually .
Baru2 nihh aku baru start keje kt MAHB .
Nampak nama macam besar kan .
So bole bayang kan macam mane nak manage expenses kt ctu .

Aku ??
Lek2 jew bawak rm5 min rm10 max duit dlm dompet.
Some of my friend tegur la .
Berani ehh kau bawak duit banyak gitu jew .
Bukan ape .
Sbb bg aku , if aku bawak duit banyak, nty banyak jugak la yg aku spend .
HAHA*

Okay, setakat tu jew la yg aku nak share kt entri kali nihh .
Kowg rase aku nihh KEDEKUT ke ??
Hurmmmm .

HAHA*

Aku bukan kedekut , just for some reason aku rase selagi aku bole jimat , jimat la .
Sbb aku sedar aku kt mne .
Bukan orang senang .
So aku mmg kena well managed my money .

So pernah la jugak berangan nak kawen ngan org kaya .
Sbb nak rase mcm mane seronok abeskan duit .
HAHAHHAHAHA*

Okay , sampai cni sahaja .
Sampai ketemu lg on next entri .

Just keep reading my blog wpun HAHAHAHHA mmg syok seniri kan .

Kamsahamida .
Papai .