Tuesday, 18 September 2018

HARI MALAS !!


Teringat aku kpd satu kisah .

That was festime mase masuk keje dan for sure kau masih ta biasa dgn waktu . Dimana bile ketika kau tanam anggur , kau bisa bangun pada bila waktu sahaja .

Alkisah , jadual kerja engkau bermula pada jam 5 pagi dan akan berakhir pada jam 2 petang . Bagi kau yg tggl jauh dari tmpt kerja sudah pasti kau perlu bangun awal utk bersiap siaga . Maka kau mula merancang waktu . Bangun pada pukul berapa , bertolaknya pukul berapa dan sampainya pukul berapa . Utk seseorg yg sangat menepati waktu (sepertinya AKU) , for sure aku akan pastikan semuanya di dlm perancangan .
Bangunnya pukul 2.30 pagi , bertolaknya jam 3 pagi , sebelum sampai singgah rumah aina dulu amek dye , dan smpi ltcp harusnya tepat jam 4 pagi . Jika tidak , kau hanya makan asap bas saja pagi² itu . (Okay gurau , actually ade next bas , tapi nak tggu tu yg lame sbb utk mula² kerja kau kena amek pas harian , nak naik bas lg , nak amek pas lagi . KAU RASE !!! )

Pernah ketika bukan kau yg lambat , tapi mase yg tidak mengizinkan , dimana satu shift akan ade dua kumpulan yg kerja , jumlah utk yg bekerja pada satu shift adalah 8 org . 6 drpdnya termasuk aku tak sempat nak punch pada waktunya . Dimana di punch card kau tercatat 05.01 pagi . Yoo yem jii . Kau lambat Alia . (Haaa tu la org kaunter lambat sgt check data , kami nihh masih org yg sama . Org semalam yg waktu kerjanya 5 pagi . Adakah kau lupa org kaunter ?? ) Hahahahaha
Aku rase aku mcm da melencong jauh dari cerita asal . Sepertinya bukan cerita ini yg aku ingin ceritakannn . Tapi tidak mengapa kerna seperti seronok pulak aku menaip pada ketika ini (bcoz today is hari malas )

Dan sepertinya aku lupa akan cerita asal yg aku ingin ceritakan .

Yaa sekarang sudah ingat . Dimana alkisahnyaaa . Engkau balik kerja jam 2 ptg . Utk sampai ke rumah sudah pasti mengambil mase lebih dari sejam kerna engkau perlu tggu bas , carik kereta kau yg kau mmg ta pena ingat parking dimana , diatas highway lebih kurang 45 minit kerana had laju dibenarkan hanya 120km/j . Jika tidak , akan ada satu surat khas sampai ke rumah engkau . Makanya , watlek watpis .

Sesampainya dirumah sudah pasti kau keletihan , pasti lebih jika tugas kau di tempat kerja memerlukan engkau berdiri selama 8 jam tanpa duduk . Yaaaa hanya 8 jam dr 24 jam . Takkan enggak bisaaa . Kepala ngek kau enggak bisa . Utk permulaan , kaki kau mmg sakit tahap cipan , pinggang kau takyah ckp laaa . Sebegitu la perumpaannya keletihan jika tmpt kau bertugas adalah di pintu masuk atau keluar negara . Hesteg emegeresen laaaa .

Sepertinya salah simpang lagi .

Apa yg ingin aku katakan adalah , sesampainya dirumah , pastinya engkau mengimpikan katil yg empuk utk dihenyak oleh engkau . Difikirannya hanyaaa AKU MAHU TIDUR . Tidoq punya tidoq , lantas kau terjaga , melihat jam di tangan yg tidak sempat dibuka sebelum tidur tadi . Jam 7 !!! . Ya tuhann , apa sudah jadi ini . Aku sudah lambat utk ke kerjaaa . Lantas kau capai talipun dan terus mesej ainaa , "aina , sorry kite lambat" . Dan sepertinya kenapa aina tidak talipun aku , sudah pasti waktu kerja sama waktu dgn aku . Adakah dia menumpang sesiapa ataupun naik grab ?? Aku seperti bingung kerana masih belum waras setelah bangkit kekejutan melihat jam sudah pukul 7 .

Dengan sedaya kudrat , kau bingkas bangun mahu keluar dr bilik . Kau mahu berteriak di luar seperti ini "kenapa takde sape yg kejut , kan da bgtaw semalam harinie keje pagi jugakkk" . Kakakku seperti kebingungan . Sudah kenapa dgn kau . Hari ini masih hari yg sama . Bukan kah kau baru pulang dr kerja ptg tadi ? Dan aku , ehhh , tgk jam balik , pergi luar rumah tgk sekeliling , ohh baru pukul 7 malam rupanyaaa . Salah tgk jam .

Itu la , ade org kata , tapi bukan aku yg kata laaa . Jgn tidur selepas asar , nty jd mereng . Dan sepertinya aku sudah mereng pada hari itu .

Aku akhiri drama ku seniri dgn gelak ketawa . Gimana sihhh bole jadi begini . Mungkin kerna terlalu penat bekerja .

Ini cerita aku . Kadang aku terasa ingin bercerita . Kadang aku terasa ingin menaip . Bagi yg tidak paham tidak mengapaa .

Sekian .

No comments:

Post a Comment